Don't let your dreams be dreams...
Home » Noorwegen » Noorwegen Midden » Reisverslag 2002

Reisverslag Noorwegen 2002

 

Pfff, dat wordt ff hard nadenken nu, dit is alweer ff geleden! Ik hield toen ook nog geen dagboekje bij, maar we gaan 't gewoon proberen. Misschien schiet er wel weer het één en ander te binnen als ik het fotoboek even doorblader.

  • Vrijdag 2 augustus
Vandaag een dagje Duitse snelweg, lekker gezellig! We rijden naar Kiel waar we op de boot stappen naar Göteborg. Dat is een nachtje wakker liggen, we kunnen geen van beiden slapen. We vragen dan ook regelmatig aan elkaar: slaap jij al? Neeeeee... Dat wordt een lange dag morgen, ik heb de afgelopen nacht ook al geen oog dicht gedaan, was bang dat ik de helft zou vergeten. Maar ik zal waarschijnlijk wel teveel meenemen, zoals iedereen! En zoals verwacht...wij zijn de jongsten...er zijn zelfs mensen bij van over de 80...wat moet 't worden? Het schijnt mijn eigen schuld te zijn, het is een relaxed-reis en die is dus meer bedoeld voor ouderen. Volgende keer dus beter lezen!!!

  • Zaterdag 3 augustus
Na het ontbijt gaan we even op het dek kijken. Zweden is al in zicht, er liggen honderden eilandjes voor de kust, dat is echt een mooi gezicht, helaas komt 't op de foto niet over.
We maken een stop in Strömstad, daarna rijden we naar de grens van Noorwegen. Deze steken we lopend over via de brug over de Iddefjord. Dit begint al een klein beetje te lijken op onze gedachten over Noorwegen: fjorden, bergen, duizenden bomen en heerlijk rustig, we vinden het alleen nog een beetje "plat" allemaal. Maar dat komt vast nog wel goed. We maken gelijk kennis met de noorse prijzen, we kopen een paar kaarten en postzegels en zijn een klein kapitaal kwijt. Een ander stel neemt een ijsje, hoorntje met 1 bolletje, dat blijkt omgerekend € 3,50 te kosten, gelukkig smaakte het wel goed ;).

We overnachten in Røyken, vlakbij Oslo.

  • Zondag 4 augustus
Vandaag gaan we eerst naar Oslo, waar we naar een kleine rondrit een bezoekje brengen aan het Frognerpark. Daarna naar het schiereiland Bygdøy, daar bezoeken we het openluchtmuseum. Al die houten huisjes zijn leuk om te zien, maar het kan ons niet zo boeien.

Vervolgens naar Geilo waar we de komende 5 nachten verblijven. Het zal voor Noorse begrippen waarschijnlijk een stad zijn, voor ons is het een dorpje. Maar ze hebben in ieder geval een Spar, en daar hebben zo overheerlijke broodjes...


  • Maandag 5 augustus
Na het ontbijt gaan we naar de Jotunheimen, het hoogste gebergte van Noorwegen. Onderweg maken we nog een paar "fotostops", de buschauffeur (Ron Uijen) woont zelf in Noorwegen en is er zelf ook helemaal "weg" van, dus hij heeft de regel ingesteld dat als we wat moois zien "fotostop" door de bus moeten gillen, en indien het dan mogelijk is slingert tie de bus aan de kant. (ook als het eigenlijk niet kan doet tie dat, wat ons dan toch weer een hoop plaatjes oplevert!)

We hebben de lunch van het hotel meegekregen, dus die eten we op bij een fjord met uitzicht op de Jotunheimen. Hadden we thuis maar zo'n uitzicht!

Op weg terug naar Geilo maken we nog een stop bij een waterval in Hemsedal. We moeten er een tijdje voor ploeteren om er te komen, maar dan heb je ook wat.

  • Dinsdag 6 augustus
Vandaag doen we een dagje Hardangervidda. Waar we een bezoekje brengen aan de 145 meter hoge waterval Vøringfossen. Vervolgens door naar Kinsarvik, waar we weer lunchen met uitzicht over het fjord. Het blijft mooi...jammer dat we dit thuis niet hebben! Misschien moeten we maar gaan verhuizen... De Hardangervidda is een prachtig gebied, je bent eigenlijk boven op de bergen. Schijnt ook leuk te zijn om er te wandelen, er staan overal hutjes waar je kunt overnachten.

  • Woensdag 7 augustus
Als je dan toch vlakbij Flåm zit, moet je natuurlijk ook naar de Flåm-Banen. Het is de steilste spoorweg van de wereld, hij is 20 km lang met een hoogteverschil van 864 meter. Het is een leuk tochtje met mooie uitzichten en we maken halverwege nog een stop bij de waterval Kjofossen. De hele trein stroomt leeg, zie de waterval nu nog maar fatsoenlijk op de foto te krijgen (wij willen er altijd zo min mogelijk mensen op!), en we hebben ook nog 's heel weinig tijd, binnen 5 minuten vertrekt tie weer! Maar goed, het is de moeite...
Daarna rijden we naar Undredal, waar we een stop maken om het kleinste staafkerkje van Noorwegen te bekijken. Hij inderdaad erg klein, wij zien 'm niet eens, we hebben alleen oog voor de omgeving, hahaha.

Oh ja, voor we in Flåm aankwamen zijn we nog gestopt op een punt (weet echt niet meer waar) waar een echt helemaal geweldig uitzicht hebben op de Aurlandsfjord en het Aurlandsdal. De mooiste foto van de hele reis is hier gemaakt, en hangt nu uitvergroot in de keuken, iedere x als we er naar kijken zeggen we: wanneer gaan we weer naar Noorwegen!

Nu weer ff naar de orde van de dag, 's middags gaan we varen. We vertrekken vanuit Gudvangen en varen een stukje over de Nearøyfjord en de Aurlandsfjord en komen weer uit bij Flåm.

  • Donderdag 8 augustus
Vandaag een vrije dag in Geilo. Er is een mooie wandelroute (zeggen ze) langs het Üstedalsfjord, dus we halen wat broodjes en drinken bij de Spar, en gaan dan met z'n zessen op pad. Er is een zomer (10 km) en een winterroute (15 km). Het is tenslotte zomer dus we gaan voor de zomerroute. We lopen lekker op het gemakkie, hebben tenslotte de hele dag nog. Ff picknikken en weer verder. Om een uur of 4 zijn weer in Geilo. We lopen op de terugweg nog door het boerderijmuseum, is niet veel bijzonders maar de huisjes zijn leuk. Ik vind vooral de dakbedekking leuk, gewoon gras en onkruid. Het heeft wel wat.

Vanavond de laatste overnachting in Geilo, morgen gaan we richting huis. Helaas.

  • Vrijdag 9 augustus
We rijden door het mooie Numedal naar Oslo. Daar maken we eerst een rondrit door de stad, en de rest van de middag bivakeren we op een terrasje. Het is te warm om te winkelen, en hier is het prima uit te houden. Om een uur of 6 gaan we de boot weer op die ons naar Hirthals in Denemarken brengt.

  • Zaterdag 10 augustus
's Morgens vroeg komen we aan in Denemarken, tsjonge wat is het hier allemaal weer plat zeg! Niks aan. We gaan naar het openluchtmuseum Den Gamble By (de oude stad). Is ook niet veel aan, we willen naar huis, NU. Maar we moeten eerst nog een nachtje in Duitsland doorbrengen.

  • Zondag 11 augustus 
Een dagje snelweg, vanuit Duitsland naar Beek. Daar wacht ons nog een simpele precies afgepaste maaltijd. Allemaal 1 kroket, 1 plakje kaas, 2 boterhammetjes, 1 krentebroodje. Maar het is genoeg! Om 20.00 eindelijk weer thuis, heerlijk. Als je dan eenmaal op de terugweg bent wil je toch zo snel mogelijk thuis zijn, en dat duurt dan nog 2 dagen.

Maar ondanks dat wij duidelijk de jongste waren hebben we het toch prima naar ons zin gehad. Noorwegen is echt een schitterend land, als je van natuur houdt tenminste, en dat houden wij! Hier gaan we zeker te weten nog eens terugkomen, ondanks dat het een vreselijk duur land is. Maar ach, je krijgt er zoveel moois voor terug.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen